Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Το μυστικό του Λεβάντε, συγγραφέας: Στέφανος Λίβος, εκδόσεις Διόπτρα.

Λονδίνο, 15 Αυγούστου 2015


   Το βιβλίο του Στέφανου από την πρώτη στιγμή σου τραβάει το ενδιαφέρον να το ρουφήξεις, να το καταπιείς αν είναι δυνατόν. Μου έφερε αναμνήσεις παιδικές από τη Ζάκυνθο που παραθέριζα παλιά τα καλοκαίρια· αναμνήσεις από τα γλυκά και πικάντικα αναγνώσματα του Ξενόπουλου που με τόση αδημονία ρουφούσα εκείνα τα καλοκαίρια· αναμνήσεις από μια γλυκιά αθωότητα που όλοι μας έχουμε περάσει στη ζωή μας. Αλλά ενώ φαινομενικά το βιβλίο παρακολουθεί με γλαφυρό τρόπο την ιστορία μιας σειράς οικογενειών που είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον σχετίζονται μεταξύ τους, τους γάμους τους και τους έρωτές τους, κατά την άποψή μου, το βιβλίο είναι βαθιά πολιτικό. Ξετυλίγει το κουβάρι των πολέμων, των κακουχιών, των αγωνιών και των θανάτων των ηρώων όμως την ίδια στιγμή για τον αναγνώστη που ζει και βιώνει τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας είναι παράλληλες ιστορίες. Γιατί μπορεί στην σύγχρονη εποχή που ζούμε να μην έχουμε όπλα, μαχαίρια, περίστροφα και νάρκες όμως οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το 1900 και μετά ίσως και νωρίτερα στην Ελλάδα μας οδήγησαν στην απελπισία, στην εξαθλίωση, στις αυτοκτονίες, στη μετανάστευσή των νέων, σε γενικό αδιέξοδο.

   Χαρακτηριστικά αναφέρει στη σελ. 213: «…Και εκείνη τη μέρα θα έπεφταν πυροβολισμοί. Όπως και την επόμενη. Νέα θύματα. Έτσι, για το πείσμα κάποιων εξουσιαστών. Τα επεισόδια, αντί να εξασθενήσουν, κλιμακώθηκαν. Ο Παπανδρέου και ο Τσόρτσιλ ήταν αποφασισμένοι να κερδίσουν τη μάχη, να δείξουν στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ο κομμουνισμός δεν θα περάσει στην Ελλάδα. Θεωρούσαν πως, αν το ΕΑΜ επικρατήσει στην Αθήνα, θα πάρουν σειρά οι άλλες ελληνικές πόλεις, και στη συνέχεια οι γειτονικές χώρες, που παρέμειναν υπόδουλες, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλήνων». Πόσο απίθανα επίκαιρο είναι αυτό το σημείο! Για όλη αυτή την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Για όλη αυτή την κατάσταση που οδήγησαν και μένα και το Στέφανο αλλά και χιλιάδες ακόμα νέους να εγκαταλείψουμε τη χώρα. Χωρίς εισιτήριο επιστροφής στην τσέπη. Χωρίς ελπίδα.  

   Αυτό το βιβλίο κρύβει επίσης και ένα νόστο για την επιστροφή, για την ανακάλυψη του μυστικού εκείνου που θα δώσει σε όλους εμάς τον μίτο να διαβούμε το λαβύρινθο των δυσκολιών με θάρρος και τόλμη.

   Αξίζει να διαβαστεί από όλους γιατί φευ η ιστορία επαναλαμβάνεται, ξανά και ξανά…
Στέφανε, συγχαρητήρια! Αναμένουμε το επόμενο με αδημονία.Αριάδνη Παπαϊωάννου

Για το We adore books   https://www.facebook.com/weadorebooks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου